Dag 16: een rustdag en ik ben er ondersteboven van
Door: Frits
Blijf op de hoogte en volg Frits
17 Juli 2009 | Verenigde Staten, Winter Haven
Dag 16: een rustdag en ik ben er ondersteboven van….
The day after.... Wat een heerlijk gevoel en tegelijkertijd komt er ook een stuk vermoeidheid uit. De afgelopen twee weken zijn toch wel behoorlijk inspannend geweest. Dus heb ik mij maar voorgenomen om er vandaag een soort rustdag van te maken en dat is redelijk goed gelukt.
Ik ben wel op tijd opgestaan om mijn huisgenoot nog even succes te wensen voor zijn examen. Daarna maar eens rustig ontbeten en genoten van mijn wings die hier op tafel liggen :). Rond 9:30 ben ik naar de vliegschool gegaan om te mijn huisgenoot Cotu terug te zien komen van zijn checkride. Ondertussen sprak een van de ‘oudjes’ mij aan en vroeg of ik soms zin had om mee te gaan naar een nabij gelegen vliegveld om daar even te gaan tanken. Deze kans heb ik natuurlijk niet voorbij laten gaan. Bij de foto’s kun je een paar opnamen zien van zijn vliegtuig. Hij heeft deze kist zelf gebouwd vanuit een bouwpakket. Als je klaar bent vraag je iemand van de FAA om het toestel te komen keuren en als zij het een veilige kist vinden dan krijg je de vergunning om er mee te vliegen. Het is een relatief klein en licht toestel met een waanzinnig sterke motor er in. Als hij optrekt op de startbaan weet ik niet wat er gebeurt. Wat een acceleratie.
Het is slechts een korte vlucht naar dit andere vliegveld en verder gaat het daar net als bij ons bij een zelftankstation. Je betaalpas door de automaat, PIN-code erbij en tanken maar. Daarna vlogen we niet terug naar ons eigen vliegveld, maar in plaats daavan vlogen we naar het noordelijk gelegen trainingsgebied. Daar kreeg ik slecht te horen: “Your controls, have fun”. Wat een geweldig leuk vliegtuig om mee te mogen vliegen. In plaats van het stuurwiel waar ik aan gewend was, heeft dit toestel een stuurknuppel. Dat is toch wel even wennen. Juist omdat deze kist zo snel vliegt met die krachtige motor, zijn er maar heel kleine bewegingen van de stuurknuppel nodig om van koers te veranderen. Je moet dan echt denken in termen van een halve centimer of zo iets, dus echt heel gevoelig.
Na enige tijd begin ik er ook aardig aan gewend te raken. Dan vraagt hij mij of ik misschien een ‘roll’ wil doen. Ik kijk’m vragend aan: een ‘roll’? Ik heb geen idee wat dat is. Ok ik laat het je zien, hou je vast. Voor ik weet trek hij het toestel een stukje op en draait ‘m om zijn lengte-as. Geweldig om zo over de kop te gaan. Ik ben direct enthousiast. Wil je dat nog een keer doen?, vraag ik hem. En hopla daar ga ik weer over de kop. Ik merk dat hij het ook geweldig vindt, dat ik hier zo weg van ben. Hij vertelt me dat hij deze bewegingen van zijn vrouw nooit mag maken als zij aan boord is. Overigens, zijn vrouw Donna is een van de dames die het kantoor van mijn vliegschool runt.
Ik pak mijn camera en vraag of hij nog een roll kan doen, zodat ik daar een foto van kan maken. Bij de foto hou ik de camera dus niet op zijn kop. Ik vlieg op dat moment zelf op de kop :). Wat een heerlijk begin van mijn rustdag.....
Bij terugkomst blijkt mijn huisgenoot ook te zijn geslaagd, dus nu wonen er twee piloten in het huis. Mijn huisgenoot wilde nog wel weten hoe het vliegen in een low-wing vliegtuig is. Low-wing betekent dat de vleugels aan de onderkant van de romp vast zitten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld mijn 07Q waar de vleugeld aan de bovenkant zitten (high-wing). Ze vragen mij of ik zin heb om mee omhoog te gaan. Ik kom achterin te zitten en ik merk voor het eerst dat ik het eigenlijk best lastig vind dsat ik geen controls heb. Ik moet me echt over geven aan de twee man voorin.
De rest van de middag en begin van de avond hebben we met een paar instructeurs doorgebracht bij Old Man Frank’s. Het blijft een gezellige kroeg....
Morgenochtens vlieg ik mee naar Orlando om daar even een vliegtuig op te halen. Tussen 11:00 en 14:30 heb ik een vliegtuig voor mezelf gereserveerd. Ik vlieg dan naar Venice, een leuk stadje aan de Golf van Mexico. En naar verluid een heerlijke plaats om even te lunchen. Ik ben benieuwd en zal het jullie morgen met plezier laten weten.